Profil.jpg

 

Peter Blay illustrator og kunstmaler
1936-2002

 

Peter Blay blev født i London i 1936, men voksede op i sydengland ved Temsens udmunding. Allerede i Peters barndom var hans tegneevner til at få øje på. For på væggene i hans værelse var der fyldt med tegninger af bl.a. fugle og fisk. Peter var nemlig en ivrig amatørornitolog og fluefisker i hele sit liv.

I starten af 1960´erne kom Peter Blay til Danmark. Her startede han, med sin skarpe pen, som satirisk bladtegner på Dagbladet Børsen sammen med Uffe Ellemann-Jensen. I forbindelse med en af Peters mange udstillinger udtalte Uffe, at han var overbevist om, at Peter var englændernes hævn over vikingetogterne.
I de sidste år var Peter illustrator på Kristeligt Dagblad Her var satiren erstattet med en mere blød og poetisk side af Peters streg.

 

profil_2.jpg

 

I 1970´erne startede Peter Blay for alvor med at male. Det blev til flere udstillinger i ind- og udland. Især Færøerne stod Peters hjerte nær. Det kom der en bog ud af i 1978, Færøske indtryk, der i tegning og digte rammer lige ind i den færøske naturs stemning.
I årene, hvor hans fire børn voksede op, blev maleriet lagt på hylden i nogle år. I stedet skrev og tegnede Peter Blay flere bøger. Må jeg låne din hammer far, Vi leger i luften samt en stribe fiskebøger for børn. I disse år startede Peter Blay også sin egen grafiske virksomhed, hvor han arbejdede kreativt, fortrinsvis for ministerierne. Senere blev Peter udsendt af forsvaret i to omgange, for i gennem malerier at skildre den danske FN-soldats hverdag i Eks. Jugoslavien. Dette er der kommet en billedeserie ud af, der i 1997 blev udgivet som bog (DANBAT, Borgens Forlag) med soldaternes egne beretninger, nedskrevet af forfatter Bent Sørensen.

Peter Blays kærlighed til naturen har altid skinnet igennem i hans arbejder. Han har ofte vandret i de svenske skove, på de færøske fjælde eller roet lange distancer i sin kajak overalt i verden. Men også hans store medmenneskelige engagement ses tydeligt i hans malerier og øvrige arbejder. Her kom Det Sydfynske Øhav til at betyde meget i det han selv kaldte hans tredie liv.
I en alder af 57 år flyttede han til Drejø med sin hustru Beth. På Gl. Elmegaard skabte parret en fantastisk, og ikke mindst gæstfri, ramme om deres fælles kreative liv. Med havet, himlen og ølivet i alle nuancer, malede Peter en række billeder, hvor man oplever både humor, underfundighed og poesi.
Ugler har altid fascineret Peter Blay, og da parret havde ikke færre end syv katte, så blev der også her hentet inspiration til udstillingen Kattepoter og uglegylp, der siden 1991 har turneret overalt i landet.

Da Peter Blay i 2000 blev ramt af en alvorlig kræftsygdom, malede og tegnede han stadig så meget som hans sygdom tillod, men en uge før sin død måtte Peter lægge penslen for sidste gang.

Beth Blay har siden overdraget Gl. Elmegaard til en museumsfond. Der er nu offentlig adgang til den smukke gård og Peters Blays atelier, hvor man kan se et bredt udsnit af hans værker fra et særdeles produktivt liv.

 

 

Scroll op
Scroll ned

 © 2010 Beth Blay   .   Design Artcome